To top
8 Ιούλ

Μπλέ ομορφιά

Καλύπτουν το 71% της επιφάνειας του πλανήτη. Είναι το σπίτι για χιλιάδες είδη πολλά από τα οποία κινδυνεύουν με εξαφάνιση ή έχουν ήδη εξαφανιστεί. Η μια στις δύο αναπνοές μας οφείλεται στο οξυγόνο που εκείνοι παράγουν ενώ ρυθμίζουν το κλίμα, απορροφώντας το μεγαλύτερο μέρος της περίσσειας θερμότητας του πλανήτη.  Οι ωκεανοί! Αυτό το  σημαντικό κομμάτι της βιόσφαιράς, μια  φυσική ομορφιά που χρειάζεται απεγνωσμένα την προσοχή και τη φροντίδα μας.

Οι ωκεανοί… η ανάσα μας

Μέχρι το 2050, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το πλαστικό θα ισούται σε βάρος με τα ψάρια που υπάρχουν στην θάλασσα. Σχεδόν 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, τα οποία για να αποσυντεθούν χρειάζονται από 20 εως 500 χρόνια. Σήμερα ωστόσο, οι γνώσεις και η κατανόηση του περιβάλλοντος έχουν βελτιωθεί και επηρεασμένοι από την  παγκόσμια οικολογική αφύπνιση για την προστασία του πλανήτη, οι καταναλωτές πλέον εστιάζουν περισσότερο από ποτέ σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνία. Σε αντάλλαγμα των δώρων που μας χαρίζουν οι ωκεανοί, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν μάρκες που να μπορούν να εμπιστεύονται και οι οποίες δεσμεύονται πραγματικά για καλύτερες επιδόσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν στον πλανήτη. Αντίστοιχα όμως και από την πλευρά των εταιρειών συνεχώς  και περισσότερα brands αφουγκράζονται την ανάγκη για την προστασία των ωκεανών και δημιουργούν προϊόντα που σέβονται το περιβάλλον και δεν βλάπτουν την υδρόβια βιοποικιλότητα.

Τι είναι  το κίνημα Blue Beauty

Η στρατηγική «Blue Beauty» περιλαμβάνει όλα τα στάδια της παραγωγής ενός προϊόντος, από την προμήθεια των φυσικών συστατικών, τις συνθέσεις και τις συσκευασίες έως το τέλος ζωής των συσκευασιών, με σκοπό να ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα στο νερό και στα υδάτινα οικοσυστήματα. Πρόκειται για ένα κίνημα, που αγαπά τα καλλυντικά τα οποία δεν καταστρέφουν τους κοραλλιογενείς υφάλους και η συσκευασία τους παρέχει «μηδενικά απορρίμματα» για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Είναι ένα κίνημα εξίσου σημαντικό με το δημοφιλές “Green Beauty” το οποίο αποτελεί το εφαλτήριο της συζήτησης για την προστασία των ωκεανών. Η αποστολή των brands που συμμετέχουν,  δεσμεύεται για χρήση ασφαλών για τη θαλάσσια ζωή συστατικών και plastic-free ή και zero-waste συσκευασιών στα προϊόντα ομορφιάς.

Reality

-Η Μεσόγειος είναι η έκτη θαλάσσια περιοχή στον κόσμο όσον αφορά τη συσσώρευση πλαστικών σκουπιδιών. Έχει εκτιμηθεί ότι σε κάθε τετραγωνικό χιλιόμετρο της Μεσογείου εντοπίζονται σχεδόν 115.000 μικροπλαστικά, που επιπλέουν και ρυπαίνουν τα νερά της.

– Κάθε χρόνο πάνω από 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών καταλήγουν στις θάλασσες. Το 93% αυτής της ποσότητας είναι πλαστικά απόβλητα από καταναλωτικά προϊόντα. -Σχεδόν 269.000 τόνοι πλαστικών σκουπιδιών που αποτελούνται από 5 τρισεκατομμύρια σωματίδια επιπλέουν στις θάλασσες.

-Το 80% της συνολικής ρύπανσης στον ωκεανό, προέρχεται από ανθρώπους στην ξηρά.

-Οι ωκεανοί καλύπτουν τα τρία τέταρτα της επιφάνειας της Γης, περιέχουν 97% του ύδατος της Γης και αντιπροσωπεύουν το 99% του χώρου διαβίωσης στον πλανήτη κατ ‘όγκο.

-Οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το 30% του διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τον άνθρωπο, περιορίζοντας τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

-Οι τροπικοί κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν μόνο 1% του ωκεανού, αλλά συγκαταλέγονται στα συστήματα του πλανήτη με τη μεγαλύτερη βιολογική ποικιλία, υποστηρίζοντας το ένα τέταρτο όλων των θαλάσσιων ειδών.

– Μόνο το 9% του πλαστικού ανακυκλώνεται – ενώ ένα τεράστιο ποσό καταλήγει στη θάλασσα. Στη μέση του Ειρηνικού υπάρχει μία τεράστια περιοχή με πλαστικά σκουπίδια, μεγέθους όσο δύο φορές το μέγεθος της Γαλλίας, που διατηρείται στο σημείο από τα στροβιλιζόμενα ρεύματα.

Πηγή: στοιχεία του ΟΗΕ και της WWF

.

Eleni Skalkotou
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.