To top
15 Ιούλ

Ocean’s 12

Hαντηλιακή προστασία είναι αδιαπραγμάτευτη. Το ίδιο όμως και ο σεβασμός μας προς το περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δεκάδες μελέτες και καμπάνιες σχετικά με την προστασία της θαλάσσιας ζωής από τα χημικά των αντηλιακών. Η στροφή των εταιρειών σε προϊόντα που σέβονται το θαλάσσιο οικοσύστημα και η ανάγκη της ομορφιάς να εφεύρει “ηθικές” λύσεις, γίνονται φάρος για την αντηλιακή προστασία του φετινού καλοκαιριού και επαναπροσδιορίζουν τις απαιτήσεις μας για το προϊόν που θα επιλέξουμε. Όταν το 2005, οι επιστήμονες μελέτησαν για πρώτη φορά κοραλλιογενείς υφάλους που έμοιαζαν να φθίνουν για ανεξήγητο λόγο, ανακάλυψαν πως υφίστανται τοξικό σοκ εξαιτίας των… αντηλιακών φίλτρων.

Οι εκτεταμένες έρευνες έδειξαν ότι συγκεκριμένα UV φίλτρα που περιέχονται στα αντηλιακά είναι ύποπτα για τον αποχρωματισμό και τη λεύκανση των κοραλλιών (Coral Bleaching). Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι σε μια τυπική καλοκαιρινή μέρα στην παραλία οι λουόμενοι μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση του αλουμινίου στο θαλασσινό νερό κατά 4% και του τιτανίου κατά σχεδόν 20% ενώ κάθε χρόνο 14.000 τόνοι αντηλιακής κρέμας ρυπαίνουν τους κοραλλιογενείς υφάλους. 

Ocean Friendly

Oλοένα και περισσότερα beauty brands παίρνουν σοβαρά τις επιπτώσεις των καλλυντικών προϊόντων στη θαλάσσια ζωή, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τις συσκευασίες που χρησιμοποιούν, αλλά και τις συνθέσεις των αντηλιακών. Έτσι οι νέες ocean friendly φόρμουλες που σέβονται το δέρμα και παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον είναι ανθεκτικές στο νερό,  χωρίς επιβλαβή φίλτρα όπως το octinoxate και το oxybenzone, τα οποία έχουν κατηγορηθεί για τις επιπτώσεις τους στο θαλάσσιο οικοσύστημα και τα κοράλλια. Επιπλέον οι νέες φόρμουλες έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό βιοδιασπώμενης βάσης, η οποία σέβεται το φυτοπλαγκτόν και τα υπόλοιπα είδη θαλάσσιας ζωής, ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον. Τα φίλτρα και οι νέες συνθέσεις δοκιμάζονται σε συνθήκες ζωής τόσο των γλυκών νερών όσο και της θάλασσας ενώ όσον αφορά τις συσκευασίες ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικού έχει αντικατασταθεί από πιστοποιημένη χάρτινη πρώτη ύλη.

Αντηλιακό Λάδι Σώματος και Μαλλιών Sun Care Oil Mist SPF 30 της Clarins.

Η Clarins δεσμεύεται στη προστασία των κοραλλιογενών υφάλων από τον Ιανουάριο του 2018. Σε συνεργασία με το Επιστημονικό Κέντρο στο Μονακό, μελετούν τη γενετική σύνθεση των κοραλλιών για σκοπό τη διατήρησή τους. Οι νέες φόρμουλες των αντηλιακών  σέβονται το δέρμα αλλά και τους κοραλλιογενείς υφάλους. Όλες οι συσκευασίες της αντηλιακής σειράς είναι οικολογικά σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με ανακυκλωμένο πλαστικό ενώ η χάρτινες συσκευασίες και τα ένθετα εκτυπώνονται σε χαρτί που προέρχεται από αειφόρα διαχειριζόμενα δάση.

Αντηλιακό για Πρόσωπο και Σώμα WaterLover Sun Milk SPF 30 της Biotherm.

Το νερό ήταν πάντα μέρος του DNA της Biotherm. Το 2012, η ​​εταιρεία αποτύπωσε αυτήν τη βαθιά σύνδεση μέσω του προγράμματος Biotherm Water Lovers. Αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας περιβαλλοντικής αποστολής της Biotherm είναι η ανάπτυξη βιώσιμης κυκλικής οικονομίας και η μείωση της κατανάλωσης ορυκτών πλαστικών. Στην Ελλάδα, η Biotherm συνεργάζεται με τον ΜΚΟ Helmepa σε μια εκστρατεία ενημέρωσης ώστε να κινητοποιηθεί η κοινότητα των Water Lovers και όλοι μαζί να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους ωκεανούς μας.

Αντηλιακό για Πρόσωπο και Σώμα Expert Sun Protector SPF 50+ της Shiseido.

Mε σκοπό την προστασία του 30% του ωκεανού μας έως το 2030, η Shiseido στηρίζει την παγκόσμια εκστρατεία «We Are One Ocean». Η συνεργασία βασίζεται στην σχέση του brand με το World Surf League και το WSL PURE, τον ΜΚΟ του WSL, που έχει δεσμευτεί να ενδυναμώσει την προστασία των ωκεανών και αποτελεί την πρόσφατη πρωτοβουλία του «Shiseido Blue Project». Η εκστρατεία «We Are One Ocean» αποτελεί επέκταση του Shiseido Blue Project που ξεκίνησε το 2019. Στόχος, η ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών σε συνδυασμό με την προστασία της επιδερμίδας μας.

Αντηλιακό γαλάκτωμα για ευαίσθητες επιδερμίδες Sun Sensitive Luminous Tan Oil Free Milk SPF 50 της Lancaster.

O πιο αντιπροσωπευτικός πρεσβευτής της Γαλλικής Ριβιέρας… η Lancaster, είναι μια ocean friendly εταιρεία. Οι συνθέσεις των αντηλιακών Sun Senstitive δεν είναι τοξικές για τη θαλάσσια ζωή, διαθέτουν ασφαλή ηλιακά φίλτρα για το δέρμα, και παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας και αίσθησης άνεσης. Οι συσκευασίες των προϊόντων περιέχουν ανακυκλωμένο και ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ οι χάρτινες εξωτερικές συσκευασίες, είναι κατασκευασμένες με χαρτί από υπεύθυνες πηγές, που βοηθούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Αντηλιακό Γαλάκτωμα Spray Σώματος & Προσώπου Yoghurt SPF 30 της Korres.

Η Korres συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, με στόχο την προστασία των θαλασσών μας και τη στήριξη επαναφύτευσης των θαλάσσιων λιβαδιών Ποσειδωνίας στο Αιγαίο. Με τη νέα αντηλιακή σειρά δηλώνει το στίγμα της και σε επίπεδο προϊοντικής ανάπτυξης, πάντα σε αρμονία με τη φύση: χωρίς σιλικόνες που δεν βιοδιασπώνται, χωρίς uv φίλτρα με δυνητικά αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή.

Αντηλιακό Γαλάκτωμα Σώματος Ambre Solaire High Protection Milk  SPF 50 Eco-Designed της Garnier.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον οργανισμό Ocean Conservancy η Garnier συν-δημιούργησε ένα sustainable προϊόν: το Οικολογικά-Σχεδιασμένο Γαλάκτωμα Υψηλής Αντηλιακής Προστασίας, η σύνθεσή του οποίου έχει δημιουργηθεί με σεβασμό στη θαλάσσια ζωή, ενώ συσκευάζεται σε οικολογικά σχεδιασμένο μπουκάλι από ανακυκλωμένο πλαστικό.

Αντηλιακή Λοσιόν για Ευαίσθητο Δέρμα Anthelios Eco-Conscious Hydrating lotion SPF30 της La Roche-Posay.

Η πρώτη ultra υψηλή UVA προστασία με περισσότερο σεβασμό στο πλανήτη. Πρόκειται για το πρώτο αντηλιακό Anthelios που ενσωματώνει χαρτόνι στη παραγωγή του σωληναρίου ώστε να μειώσει το πρωτογενές πλαστικό κατά 45%. Η νέα οικολογική συσκευασία περιέχει χαρτόνι που προέρχεται απο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πιστοποιημένο. Η σύνθεση με τη τεχνολογία Netlock συνδυάζει μια ultra υψηλή και ανθεκτική αντηλιακή προστασία που σέβεται περισσότερο τη θαλάσσια ζωή.

Αντηλιακό Προσώπου & Σώματος Capital Soleil Solar Eco-Designed Milk SPF50+ της Vichy.

Tα φίλτρα και οι νέες συνθέσεις των αντηλιακών Vichy δοκιμάζονται σε συνθήκες ζωής τόσο των γλυκών νερών όσο και της θάλασσας. Σε ό,τι αφορά τα κοράλλια, η Vichy ανέπτυξε και δημοσίευσε μια συγκεκριμένη μέθοδο από κοινού με το Επιστημονικό Κέντρο του Μονακό, το οποίο είναι γνωστό ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας πάνω στη βιολογία των κοραλλιών.


Ενυδατικό αντηλιακό γαλάκτωμα για πρόσωπο & σώμα Bee Sun Safe Hydra Fresh Face & Body Milk SPF 50 της Apivita.

Τα προϊόντα της σειράς έχουν σχεδιαστεί έτσι, ώστε να σέβονται το θαλάσσιο οικοσύστημα, αφού περιέχουν βιοαποικοδομήσιμα συστατικά, τα οποία αποικοδομούνται σε πιο απλές, μη βλαβερές για το περιβάλλον ουσίες. Δεν περιέχουν φίλτρα που βλάπτουν τα κοράλλια και το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι συσκευασίες αποτελούνται από 50% ανακυκλωμένο πλαστικό και είναι 100% ανακυκλώσιμες μετά τη χρήση (εξαιρούνται οι αντλίες).

Αντηλιακή Προσώπου Sun Screen Color Second Skin SPF 50+ της Frezyderm.

Η επαναστατική σύνθεση της σειράς Sun Screen Velvet που άλλαξε τον χάρτη της ηλιοπροστασίας χάρη στην κορυφαία και βραβευμένη τεχνολογία Second Skin και η οποία αποτελεί αποκλειστική πατέντα της Frezyderm σέβεται τόσο το δέρμα όσο και το περιβάλλον. Η αντηλιακή σειρά προσφέρει αποτελεσματική και ασφαλή προστασία από όλο το εύρος του ηλιακού φάσματος ενώ ταυτόχρονα τα αντηλιακά τους φίλτρα δεν ανιχνεύονται στο θαλασσινό νερό διαφυλάσσοντας το θαλάσσιο περιβάλλον.

Αντηλιακό Λάδι Σώματος Beautifying Sun Care Oil SPF 30 της Caudalie.

Εξίσου προστατευτικές για το δέρμα αλλά και τη φύση, οι συνθέσεις της Caudalie είναι εξαιρετικά βιοαποικοδομήσιμες και μη τοξικές για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Οι φόρμουλες των αντηλιακών της μάρκας είναι ανθεκτικές στο νερό και δεν περιέχουν υδατοδιαλυτά φίλτρα που είναι υπεύθυνα για τη μόλυνση του ωκεανού. Παράλληλα, η Caudalie έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Coral Guardian μέσω ενός προγράμματος που αποκαθιστά και προστατεύει τους κοραλλιογενείς υφάλους.

Αντηλιακό χωρίς άρωμα για το πρόσωπο και το σώμα Intense Protect SPF 50+ της Avene.

Από το 2016, η Eau Thermale Avène συνεχίζει να ενισχύει
τη συνεργασία της με την κοινωνική επιχείρηση Pur Project
προκειμένου να υπερασπιστεί την προστασία των θαλάσσιων
οικοσυστημάτων στην Ινδονησία.
Οι δράσεις αποσκοπούν στην αναγέννηση των κατεστραμμένων κοραλλιογενών υφάλων, στη διατήρηση των μακρόβιων δέντρων που είναι απαραίτητα για τη βιοποικιλότητα, και στην προστασία
των ακτών από τη διάβρωση.

Eleni Skalkotou
No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.